Los van aarden paden

Wat betekent het om dement te worden?

rode zakdoek

Zolang er nog geen genezing mogelijk is, is de belangrijkste vraag: Is er een manier om met dementie te leren leven? Het is alsof je wegvaart en niet weet waar je naartoegaat. Hoe houd je contact met de unieke persoonlijkheid die je was?

Vragen van de patiënt

'Ik weet echt niet meer waar ik ben en wat ik hier doe,' zegt Mabel in de roman Los van aarden paden. 'Ik word een beetje niet goed van mezelf.’

Er is geen eenvoudig antwoord op de vraag: Hoe kun je inspelen op de steeds veranderende en verslechterende situaties?
Heb je net een oplossing bedacht voor die ene vraag, volgt er weer een nieuwe fase in het ziekteproces met nieuwe moeilijkheden.
Ondanks je beperkingen wil je je eigenwaarde en zelfrespect behouden, de zeggenschap en autonomie over je eigen leven behouden en de groeiende angst en onzekerheid de baas blijven.

gasfornuis

In stapjes achteruit

‘Weet je,’ fluistert Mabel in de roman Los van aarden paden. ‘Tegenwoordig vergeet ik van alles. Ik weet gewoon een heleboel dingen niet meer. Ze zeggen dat ik ziek ben en nooit meer beter word.’

Langzaam maar zeker raak je de controle over je leven kwijt. Dat gaat in stapjes. In het begin maak je je ongerust over de namen die je vergeet, de dingen die je kwijt raakt. Dat is de aftrap naar een reeks verliezen: je krijgt moeite met plannen en organiseren, je vergeet je afspraken en staat met het verkeerde wisselgeld in de winkel. Dat maakt je onzeker, wantrouwend en bang.

Blijmoedig

‘Nou ben jij hoog en ik laag!’ lacht Mabel vrolijk in de roman Los van aarden paden..

De kunst is om blijmoedig te blijven terwijl je weet dat je deze weg moet gaan en zoveel dingen verliest, om met de beperkingen die je hebt te blijven zoeken naar de dingen die waardevol zijn in je leven en om de momenten van harmonie en troost te koesteren.

telefoon

Ezelsbruggetjes

‘Dat heb ik toch maar weer voor elkaar gekregen,’ denkt Mabel in de roman Los van aarden paden. ‘Een hele pan met stamppot. Goed dat ik dat lijstje heb met alles wat daarin moet.’

Zo kun je jezelf helpen met allerlei geheugensteuntjes en praktische oplossingen.
Bijvoorbeeld: een prikbord met afspraken, een briefje in je zak met je adres, een telefoon met voorkeuzetoetsen met foto’s, pillendozen met een signaal als het tijd is voor je medicijn, een speciale klok met de dag en de datum, de sleutel bij de buren.

Nieuws

Los van aarden paden
is nu ook verkrijgbaar als Grootletterboek.

EDICON heeft de roman
Los van aarden paden uitgegeven als
Gesproken boek.

Lees verderLees ook de

MINICOLUMN


Volg me via:

Klik op de button hieronder om naar mijn LinkedIn- pagina te gaan.

© Leven met dementie algemene voorwaarden Links